ASKON’DA YALIN ÜRETİM SEMİNERİ
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şubesi güncel, ekonomik ve mali konularda üyelerini bilgilendirecek seminerler düzenlemeye devam ediyor. ASKON Konferans salonunda düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi A. Muhammed Kabak olarak katıldı.
A. Muhammed Kabak tarafından verilen seminerde, katılımcılar yalın üretim hakkında bilgilendirildi. Yalın üretimin; üretilen ürünün miktarını değil, üretim hızını arttırmak anlamına geldiğini açıklayan Kabak, sistemin birçok aşamanın bir araya gelmesi ile oluştuğunu söyledi.
Kabak, firmaların Dr. Shigeo Shingo tarafından geliştirilen ve “Toyota Üretim Sistemleri” olarak da adlandırılan yalın üretim tekniklerini kullanarak israfı engelleyebileceklerini ve üretim maliyetlerini ciddi oranlarda azaltabileceklerini söyledi.
Yalın üretimde ana hedefin 7 israf noktası olan; fazla üretim, hatalar, gereksiz stok, uygun olmayan işlemlerin, fazladan taşımaların, bekleme ve gereksiz hareketlerin ortadan kaldırılması olduğunu ifade eden Kabak, yalın üretimin; üretime yük getiren tüm masraflardan arınmayı hedef aldığını bildiri.
Kabak “Yalın üretim dediğimiz şey; daha çok üretmek değil, daha hızlı üretmek demektir. Hızdan da kastımız bu. Sistem; üretimi ikiye katlayacak bir yöntem değil. Ama üretim hızını 10’a 20’ye katlayacak bir yöntemdir” diye konuştu.
Kabak, Sistemde dikkat edilmesi gereken başlıklar hakkında üyelere detaylı bilgiler verdi.
Kabak, işgücü kullanımını etkinleştirerek, stokları azaltarak, siparişin alınmasından sevkiyata kadar süren tüm aşamalarda üretimde çevrim zamanlarını azaltarak ve sermayeyi arttırmadan kapasiteyi artırarak yani Yalın Üretim uygulamalarını hayata geçirerek üretim maliyetlerinin azaltılabileceğini sözlerine ekledi.